کم خونی به خصوص کم خونی ناشی از فقر آهن یکی از ناراحتی های رایج سلامتی است که می تواند افراد در سنین مختلف را مبتلا کند.
تغذیه نامناسب، قاعدگی های شدید و مکرر و مشکلات کبد یا کلیه مهم ترین علل این کمبود است که می تواند عواقب حادی در پی داشته باشد. در کنار داروهایی که برای جبران کم خونی تجویز می شود بعضی از میوه ها تاثیر بسیار مثبتی در روند بهبودی دارند.
گرچه میوه ها نمی توانند به طور کامل کم خونی را درمان کنند اما برای بدن بسیار ضروری اند زیرا موجب جذب آهن می شوند. به عنوان مثال متخصصان تغذیه توصیه می کنند که بعضی از غذاهای سرشار از آهن همراه با مقدار کمی لیمو میل شود زیرا به جذب آهن غذا کمک می کند. البته میوه ها نه تنها در جذب آهن مؤثرند بلکه سرشار از ویتامین ها هستند که به اثبات آهن بدن و جبران کمبود کمک می کنند.
لیمو و پرتقال
مرکبات سرشار از ویتامین C هستند که برای عملکرد صحیح بدن ضروری هستند. همراه با صبحانه آب پرتقال بنوشید و جو دو سر، توت فرنگی، گردو و بادام را در برنامه تغذیه خود بگنجانید. همراه با سالاد نیز حتما کمی آب لیمو استفاده نمایید. این خوراکی ها در جبران کم خونی بسیار مؤثرند.
آلو
آلو را باید جز بهترین میوه ها با خواص درمانی دانست. این میوه خوشمزه هضم را تسهیل می کند، یبوست و التهابات را تسکین می دهد، انرژی زاست و منبع غنی از آهن محسوب می شود. به علاوه، یکی از مزایای آن این است که می توان میوه را به شکل تازه یا خشک استفاده کرد. آلو برای کسب انرژی در میان وعده یا صبحانه عالی است. این میوه پس از مرکبات برای درمان کم خونی بسیار مؤثر خواهد بود.
اسموتی سیب و گلابی
سیب میوه ای خوشمزه و بسیار مغذی است. حتما شما هم شنیده اید که مصرف روزانه یک عدد سیب مانع از ابتلا به بیماری ها می شود. گلابی نیز میوه ای با خواص بسیار و طعم بی نظیر است. یک راهکار ساده برای بهره مندی از فواید این دو میوه، تهیه اسموتی سیب و گلابی برای صبحانه است. کافی است یک عدد سیب و گلابی را پوست بگیرید، داخل مخلوط کن بریزید و یک لیوان آب به آن بیافزایید. این اسموتی بسیار خوشمزه است و می تواند مقدار هموگلوبین خون را افزایش دهد.
کم خونی یا آنمی اختلال خونی شایعی است که در آن گلبولهای قرمز و یا هموگلوبین کافی در خون وجود ندارد.
دکتر حسین اصفهانی، اظهارکرد: کم خونی به مواردی گفته میشود که هموگلوبین از حدطبیعی برای سن و جنس کودک کمتر باشد یا گلبولهای قرمز کوچکتر از حد مورد انتظار باشد.
وی ادامه داد: در نوزادی که تازه متولد شده میزان هموگلوبین بالاتر از یک شیرخوار چندماهه است، اما تا بین 45 تا 50 روزگی به حداقل خود میرسد و بعد از آن به طور طبیعی شروع به افزایش کرده و در این عمل نیاز به ویتامین B12، فولیک اسید و آهن دارد تا به رشد خود ادامه دهد.
اصفهانی تصریح کرد: از هفت تا 9 ماهگی کودک انتظار کم خونی میرود به همین علت است که وزارت بهداشت به منظور پیشگیری ازاین بیماری، از چهار تا شش ماهگی تا دو سالگی قطره آهن را به صورت رایگان در اختیار کودکان قرار میدهد.
وی خاطرنشان کرد: در مواردی که کودک از شیر گاو استفاده می کند ممکن است حساسیت به آن موجب دفع خون از مدفوع و در نتیجه کودک دچار کم خونی شود. همچنین در نوجوانان دختر نیز به علت قاعدگی و خونریزیهای ناشی از آن احتمال ابتلا به کم خونی افزایش مییابد. به همین علت استفاده از قرص آهن به نوجوانان دختر توصیه میشود.
وی با اشاره به لزوم استفاده از قرص آهن در نوجوانان دختر گفت: بهتر است هنگام استفاده از قرص آهن، شکم خالی باشد چرا که عمل جذب بهتر صورت میگیرد. همچنین خوردن غذا همراه قرص آهن اثر قرص را کاهش میدهد. فقر آهن ارثی نیست حتی اگر مادر کودک کم خونی و فقر آهن داشته باشد.
وی با بیان اینکه در برخی موارد کم خونی علامتی ندارد، گفت: گاهی کم خونی با علائمی همچون ضعف و بیحالی، خستگی، رنگ پریدگی، زردی، افزایش ضربان قلب، عدم تحمل فعالیت، اختلال رشد، زخمهایی در گوشه لب، مشکل در بلع و بیاشتهایی کودک ظاهر میشود.
این فوق تخصص خون و هماتولوژی خاطرنشان کرد: اگر کم خونی فقر آهن در فردی که شرایط اولیه را ندارد، دیده شود، باید از لحاظ احتمال وجود زخم معده، مشکلات رودهای و ... بررسی شود. چراکه درصورت عدم درمان کم خونی به تدریج کار قلب افزایش مییابد و در صورت پایین بودن بیش از حد هموگلوبین در نهایت منجر به نارسایی قلبی میشود.
نکاتی درمورد کم خونی
زمانی که اکسیژن به اندازه کافی به بافتها نمیرسد فرد دچار علائم خستگی زودرس، اختلال تمرکز، بیحوصلگی، بیحالی و ضعف میشود. این علائم بسته به مدت زمان کمخونی، حادبودن یا ناگهانی بودن آن میتوانند شدید یا خفیف باشند. مثلا ممکن است فردی ناگهان مقدار زیادی خون از دست داده باشد یا اینکه یک دفعه مغز استخوانش از کار افتاده یا سلولهای خون داخل فضای بدنش تخریب شده باشد. حتی طی یک خونریزی حاد ممکن است فرد دچار تنگینفس، تشنگی هوا، ضعف شدید، ناتوانی در ایستادن، شوک و حتی مرگ شود. اما در حالتهای مزمن چون فرد در طول زمان به کمخونی عادت کرده، مکانیسمهای جبرانی گردش خونش طوری تنظیم شدهاند که با وجود کاهش نسبی گلبولهای قرمز هنوز امکان رساندن اکسیژن به بافتها را داشته باشد. برای مثال ممکن است یک فرد به جای اینکه هموگلوبین خونش 14 باشد به 7 رسیده باشد اما خیلی عادی به زندگی روزانهاش ادامه دهد و با شرایط کنار بیاید. اما فرد دیگری هموگلوبینش از 14 به 12 رسیده و دچار تنگینفس حاد، ضعف و بیحالی شده باشد. همه اینها به شدت و علت کمخونی بستگی دارد.
نظرات شما عزیزان:
ادامه مطلب |